Pages

Wednesday, July 20

က်န္းမာေရးနွင့္ပက္သက္ေသာေဆာင္ရန္ေရွာင္ရန္


၁။ အသည္းနဲ႔ ကလီစာမ်ားသည္ လုပ္ေဆာင္မႈတူသည့္အျပင္ ဆက္စပ္ေနၾကသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အသည္းတြင္ တစ္ခုခုျဖစ္ပါက ကလီစာမ်ားတြင္လည္း တစ္ခုခုျဖစ္ႏိုင္သည္။ ကလီစာတြင္ တစ္ခုခုျဖစ္လွ်င္ အသည္းတြင္လည္း ထိခိုက္ႏိုင္သည္။
၂။ အသည္းမွာ ဒဏ္ရာအနာတရျဖစ္ပါက သာမန္အားျဖင့္ မခံစားရပါ။ မည္သည့္နည္းႏွင့္မွ မသိႏိုင္ပါ။ ကင္ဆာ အေတာ္မ်ားမ်ား မျဖစ္ခင္တြင္ အသည္းသည္ အရင္ဆံုး ပ်က္စီးရသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ အသည္းကို ေသေသခ်ာခ်ာ ဂ႐ုစိုက္ပါက ကင္ဆာေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္ေပသည္။

၃။ အသည္းသည္ ကိုယ္ခႏၶာ တစ္ခုလံုး၏ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္႐ွားေပးရသည္။ ထို႔ျပင္ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း႐ွိ ဗိုင္းရပ္(စ္) ပိုးမ်ားကိုလည္း တိုက္ခိုက္ရသည္။
၄။ တ႐ုတ္ လူမ်ဳိး ၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းသည္ အသည္းမေကာင္းၾကပါ။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ ၄င္းတို႔တြင္ အသားႏွင့္ အဆီ စားသံုးမႈ မ်ားျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။
၅။ အသည္းသည္ ၂၄ နာရီပတ္လံုး အလုပ္လုပ္သည္ဟု ဆိုေသာ္လည္း ၄င္းကိုယ္တိုင္လည္း ဆားဗစ္စင္ ျပန္လုပ္ရသည္။ ထိုအခ်ိန္သည္၊ ည (၁၁) နာရီမွ မနက္ေစာေစာ (၃) နာရီ ၾကားတြင္ ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ည (၁၁) နာရီ ေနာက္ပိုင္းမွ အိပ္ျခင္း၊ ညစာကို ေနာက္က်မွ စားျခင္းသည္ အသည္းကို အားနည္းေစသည္။ ထို႔ျပင္ မအိပ္ခင္ (၂) နာရီ အတြင္း အသားႏွင့္ အဆီမ်ား စားျခင္းသည္ အသည္းကို အားနည္းေစသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ စားသံုးထားေသာ အဆီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ေနရေသာေၾကာင့္ အသည္းသည္ နားခ်ိန္မရဘဲ အလုပ္လုပ္ေနရသည္။ ညအိပ္ယာဝင္ ေနာက္က်သျဖင့္ မနက္တြင္ ေနျမင့္သည္အထိ အိပ္စက္ျခင္း၊ ေန႕လည္စာ မစားခင္ တေရးအိပ္ျခင္းတို႔သည္ အိပ္ေရးဝ႐ံုသာ႐ွိေသာ္လည္း၊ အသည္းအတြက္ မည္သို႔ အက်ဳိးမွ် မရ႐ွိေစပါ။
၆။ အကယ္၍ ညအိပ္ယာဝင္ခါနီးတြင္ ဗိုက္ဆာပါက၊ အသီးအႏွံ စားသံုးႏိုင္ပါသည္။ ထိုအစာမ်ားသည္ အစာေက်လြယ္သည္။ အသားသည္ စားသံုးၿပီး (၄)နာရီၾကာမွ အူမႀကီးသို႔ ေရာက္သည္။ထိုအသားကိုပင္ အဆီမ်ားမ်ားႏွင့္ ခ်က္ထားပါက (၁၂)နာရီၾကာမွ အူမႀကီးထဲသို႔ ေရာက္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ညအိပ္ယာဝင္ခါနီးတြင္ ထိုအရာမ်ား မစားသံုးသင့္ေပ။ အကယ္၍ စားသံုးမိပါက အသည္းသည္ ထို အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ဖယ္႐ွားေနရေသာေၾကာင့္ မနားရေပ။ မနက္ေစာေစာအိပ္ယာထစာတြင္ ပင္ပန္းသည္ဟု ခံစားရျခင္းမွာ အထက္ပါ အေၾကာင္းမ်ား၏ ရလဒ္ျဖစ္သည္။ ထို႔ေၾကာင့္ ည အိပ္ယာဝင္ခါနီးတြင္ အသီးအႏွံစားပါက မနက္ အိပ္ယာထတြင္ အားအင္ျပည့္ၿဖဳိး လန္းဆန္းေနပါမည္။
၇။ အဆီသည္ အသည္း၏ အဓိက ရန္သူျဖစ္သည္။ အဆီသည္ အသည္း၏ လုပ္ငန္းမ်ားကို ပ်က္စီးေစၿပီး အသည္းကိုလည္း အားနည္းေစသည္။ ေဆးစားျခင္းျဖင့္လည္း အသည္းကို ျပန္လည္ေကာင္းမြန္ေအာင္ မလုပ္ႏိုင္ေပ။ ေဆးတြင္ပါဝင္ေသာ အျခားဓာတု ျဒပ္ေပါင္းမ်ားကို အသည္းက ထပ္မံ ေခ်ဖ်က္ေနရသည္။
၈။ သံလြင္ဆီ၊ မုန္လာဥ၊ သခြားသီး၊ င႐ုပ္သီးစိမ္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ ဆား၊ ေ႐ႊဖ႐ံုသီးႏွင့္ အ႐ိုးပါ စားႏိုင္ေသာ ငါးကေလးမ်ားသည္၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ေကာင္းမြန္ေသာ အစာမ်ားျဖစ္သည္။ ႏွမ္းဆီသည္လည္း ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေကာင္းမြန္သည္။
၉။ အစာကို ၾကာ႐ွည္ခံေစေသာ ဓါတုေဆး၊ အေရာင္တင္ေဆးႏွင့္ ၾကာဆံသည္ အလ်ဴမီနီယံ ဓါတ္ပါျခင္းေၾကာင့္ မေကာင္းပါ။ ပိုးသတ္ေဆးႏွင့္ အေရာင္ခြၽတ္ေဆးသည္ အသည္းအတြက္ မေကာင္းပါ။ ေဆးစားမွားျခင္းေၾကာင့္ အသည္းကို ပ်က္စီးေစသည္။ က်ဴံ႕သြားေစသည္။ မိုက္ခ႐ိုေဝ့ မီးဖိုက ေရာင္ျခည္သည္၊ အစားအစာတြင္ ပါဝင္ေသာ အာဟာရဓါတ္အားလံုးကို ပ်က္စီးေစသည္။
၁ဝ။ အဂၤလိပ္ေဆးဝါးမ်ားသည္ ဓါတုနည္းႏွင့္ ေဖာ္စပ္ထားေသာေၾကာင့္ အသည္းအတြက္ မေကာင္းပါ။ တ႐ုတ္ေဆးမ်ားသည္ ေက်ာက္ကပ္အတြက္ မေကာင္းပါ။ မုန္လာဥျဖဴက တ႐ုတ္ေဆးတြင္ ပါဝင္ေသာ ေဆးစြမ္းကို ဖ်က္ဆီးသည္။

၁၁။ ကေလးမ်ား အိပ္ယာဝင္ေနာက္က်ျခင္းသည္ မွတ္ဥာဏ္ႏွင့္ စဥ္းစားဥာဏ္ကို အားနည္းေစသည္။
၁၂။ အေကာင္းဆံုး အိပ္ခ်ိန္သည္ ည (၉) နာရီႏွင့္ (၁၁) နာရီၾကားတြင္ ျဖစ္သည္။ မ်ားမ်ားအိပ္ျခင္းျဖင့္ အသည္းကို
ေကာင္းမြန္ေစသည္။ နလံထစ လူနာမ်ားသည္ အိပ္ေရးဝေအာင္ အိပ္ရသည္။
၁၃။ သဘာဝ အစားအစာမ်ားသည္ အသည္းအတြက္ေကာင္းမြန္သည္။ စည္သြပ္ဗူး စားသံုးျခင္း၊ စည္သြပ္ အခ်ဴိရည္ ေသာက္သံုးျခင္းမ်ားသည္ အာဟာရ မျဖစ္ပါ။
၁၄။ စိတ္ဓါတ္ႏွင့္ ခံစားမႈ ညီမွ်ေနရန္ အေရးႀကီးသည္။ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားျခင္း၊ အသံ ဆူညံျခင္း၊ ေဒါသထြက္ျခင္း၊ ၾကာ႐ွည္စြာ
ေအာင့္အည္းသည္းခံျခင္း၊ အဆိုးျမင္ဝါဒ၊ စိတ္က်ေရာဂါ၊ ရည္႐ြယ္ခ်က္မဲ့ဘဝ၊ တန္ဖိုးမ႐ွိေသာ ဘဝႏွင့္ လူတကာကို အျပစ္တင္တတ္ေသာ စိတ္မ်ားသည္ ခႏၶာကိုယ္ကို အားနည္းေစသည္။ လူတစ္ေယာက္၏ အသည္းသည္ မက်န္းမာပါက ထိုလူသည္ ေဒါသထြက္လြယ္ျခင္း၊ စိတ္တိုျခင္း၊ စိတ္ေကာက္လြယ္ျခင္းမ်ားကို ျဖစ္ေပၚခံစားရသည္။
၁၅။ ေလလည္ျခင္း၊ ေခြၽးထြက္ျခင္း၊ ဆီးသြားျခင္းတို႔သည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္း႐ွိအညစ္အေၾကးမ်ားကို စြန္႔ပစ္ျခင္းပင္ ျဖစ္သည္။ ေလေအးခန္းထဲတြင္ ၾကာ႐ွည္ ေနၿပီး ေခြၽးထြက္နည္းပါက က်န္းမာေရး မေကာင္းႏိုင္ပါ။ သဘာဝအရ ေလလည္ျခင္း၊ ေခြၽးထြက္ျခင္းႏွင့္ ဆီးသြားျခင္းမ်ားသည္ အသည္းအတြက္ေကာင္းေစသည္။ ျပဴတင္းေပါက္မ်ားကို ဖြင့္၍ သဘာဝ ေလေကာင္း ေလသန္႔မ်ားကို ႐ႈသင့္သည္။
၁၆။ ခႏၶာကိုယ္ တစ္ေနရာ ရာတြင္ အနာတရျဖစ္ပါက ေႏြးေအာင္ ျပဳလုပ္ေပးျခင္းျဖင့္ နာက်င္ျခင္းကို ေလ်ာ့ပါး သြားေစသည္။ ေရေႏြးကန္တြင္ စိမ္ျခင္းသည္လည္း က်န္းမာေရးအတြက္ေကာင္းပါသည္။ သို႔ေသာ္ ႏွလံုးေရာဂါ ႐ွိသူမ်ား သတိထားရန္မွာ၊ ေရေႏြးကန္ထဲစိမ္ျခင္းလွ်င္ ရင္ဘတ္ကို မစိမ္မိပါေစႏွင့္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ အပူဓါတ္သည္ ႏွလံုးပို၍ အလုပ္လုပ္ေစသျဖင့္ ႏွလံုးအတြက္ မေကာင္းပါ။
၁၇။ ဆန္လံုးတီး၊ ဂ်ဴံၾကမ္း၊ ေကြကာအုတ္၊ ကန္စြန္းဥ၊ ပိန္းဥ ႏွင့္ ေျပာင္းဖူး စသည္တို႔ စားသံုးျခင္းသည္ က်န္းမာေရး အတြက္ ေကာင္းပါသည္။
၁၈။ ေသြးအုပ္စု ေအ အမ်ဳိးအစား႐ွိသူမ်ားသည္၊ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ရန္ အလားအလာမ်ားသည္။ ထို႔ျပင္ ေသြးအုပ္စု အို အမ်ဳိးအစား ႐ွိသူမ်ားသည္ အသည္းေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ရန္ အခြင့္အေရးမ်ားသည္။
၁၉။ မိန္းမမ်ားသည္ ပို၍ အသက္႐ွည္ၾကသည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ ဆိုေသာ္ မိန္းမတို႔ သဘာဝ ရာသီေသြးလာျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွ အညစ္အေၾကးႏွင့္ ေဒါသကို မွန္မွန္ စြန့္ထုတ္၍ စိတ္ဓါတ္ကို ပို၍ တည္ၿငိမ္ေစသည္။
၂ဝ။ ဝေသာ သူမ်ားသည္ ပံုမွန္အားျဖင့္ အစားအစာ တရားလြန္စားၾကသည့္အတြက္ အသည္း၊ ႏွလံုးႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္းတြင္ မက်န္းမမာ ျဖစ္တတ္သည္။ ႏွလံုးကို ထိခိုက္လွ်င္ ပံုမွန္အားျဖင့္ ေသြးဖိအားလည္း ထိခိုက္ၿပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္တတ္သည္။
၂၁။ အစာအိမ္ ေရာဂါ ႐ွိသူမ်ားသည္လည္း အစာမ်ားမ်ားႏွင့္အဆီမ်ားမ်ား စားျခင္းႏွင့္ ပတ္သက္သည္။
၂၂။ ႏွလံုးႏွင့္ သားအိမ္သည္ ဆက္ေနသည္။ တစ္ေန႕လွ်င္ ေရ (၂) ပုလင္းမွ (၃) ပုလင္း မွန္မွန္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ က်န္းမာေစသည္။
၂၃။ မလိုအပ္ဘဲ အိပ္စေရး (X-ray) ႐ိုက္ျခင္း (C.T. Scan ) လုပ္ျခင္းတို႔ကို မလုပ္ပါႏွင့္။ ကိုယ္ခႏၶာကို ထိခိုက္ေစပါသည္။ ႏွစ္စဥ္ ပံုမွန္ ေဆးစစ္ျခင္းျဖင့္ ကင္ဆာေရာဂါႏွင့္ တျခားေရာဂါမ်ားကို မသိႏိုင္ပါ။ ပံုမွန္ ေဆးစစ္၍ သိရေသာ အခ်ိန္တြင္၊ ေရာဂါအမ်ားစုသည္ ေရာဂါရင့္ေနၾကေပၿပီ။ မည္သည့္ ေရာဂါျဖစ္ေစ ခြဲစိတ္မည္ဆိုလွ်င္၊ ဆရာဝန္(၂)ဦး၊ သို႔မဟုတ္၊ (၃) ဦးႏွင့္ တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးၿပီး အႀကံဥာဏ္ေတာင္းပါ။ အသည္းေရာဂါျဖစ္လွ်င္၊ အဂၤလိပ္ေဆးမစားဘဲ ေသခ်ာစြာ အနားယူပါ။
၂၄။ အသီးအ႐ြက္မွ ဗီတာမင္စီ ( Vitamin-C ) သည္ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းမွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို ထုတ္ပစ္ရာ၌ အလြန္ အသံုးဝင္သည္။
၂၅။ နံနက္ေစာေစာ (၅) နာရီႏွင့္ (၇) နာရီ ၾကားအခ်ိန္သည္ မစင္စြန္႔ျခင္းအတြက္ အေကာင္းဆံုးအခ်ိန္ ျဖစ္သည္။ သို႔မဟုတ္လွ်င္ အူသိမ္သည္ မစင္မွ အဆိပ္အေတာက္ကို စုပ္ယူေပလိမ့္မည္။ ထိုအေၾကာင္းမ်ားေၾကာင့္ ဝမ္းခ်ဴပ္သူမ်ား ေနထိုင္မေကာင္းၾကျခင္း ျဖစ္သည္။
၂၆။ သည္းေျခတြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္း၊ အသည္းႏွင့္ ဦးေႏွာက္တြင္ ေက်ာက္တည္ျခင္းမ်ားသည္ အသားႏွင့္ အဆီမွ အဆိပ္ အေတာက္မ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာျခင္းျဖစ္သည္။
၂၇။ ကယ္လ္စီယမ္ (ထံုး၊ ေဂၚဖီပန္း၊ သေဘာၤသီး) ႏွင့္ သံဓါတ္ (ထန္းလ်က္၊ ဟင္းႏုႏြယ္) စသည္တို႔သည္ သည္းေျခႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ကို သန္မာေစသည္။
၂၈။ မ်က္စိဝါေနလွ်င္ အသည္းႏွင့္ သည္းေျခတြင္ ျပႆနာ႐ွိသည္။
၂၉။ အနီေရာင္႐ွိေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ားသည္ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ ႏွလံုးအတြက္ေကာင္း၏။ အဝါေရာင္ ႐ွိေသာ အသီးအ႐ြက္မ်ားသည္ အစာေခ်ျခင္းအတြက္ေကာင္း၏။
၃ဝ။ ေသြးေပါင္နည္းေနေသာ္လည္း ေနထိုင္ေကာင္းေနလွ်င္ မစိုးရိမ္ရပါ။
၃၁။ မ်က္ႏွာတြင္ ဝက္ၿခံ ထြက္ေပၚလာျခင္းသည္ ေသြးထဲမွ အဆိပ္အေတာက္မ်ားကို မဖယ္႐ွားႏိုင္ျခင္း လကၡဏာ တစ္ရပ္ပင္ ျဖစ္သည္။
၃၂။ နံနက္ေစာေစာ အခ်ိန္တြင္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ျခင္းသည္ အေကာင္းဆံုးျဖစ္သည္။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ သစ္ပင္ပန္းမာလ္မ်ားမွ ေအာက္ဆီဂ်င္ကို နံနက္ပိုင္းတြင္ အမ်ားဆံုးရျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ညေနခင္းအခ်ိန္တြင္ သစ္ပင္မ်ားမွ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ ထုတ္သည့္အတြက္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္ရန္ မသင့္ေလွ်ာ္ပါ။
၃၃။ ေခါင္းကိုက္ျခင္းသည္ ႏွလံုးမွ ေသြးမ်ားတြင္ ေအာက္ဆီဂ်င္ ပမာဏ နည္းပါးေနျခင္းကို ျပသေသာ ေရာဂါ လကၡဏာ တစ္ရပ္ ျဖစ္သည္။
၃၄။ မ်က္ကြင္းညဳိျခင္းသည္ အသည္းႏွင့္ ေက်ာက္ကပ္ အားနည္းေနျခင္းကို ျပသည္။ ထိုအတြက္ေၾကာင့္ ညဥ့္နက္ သန္းေခါင္ အလုပ္လုပ္သူမ်ား အသည္းအနားမရ၍ မ်က္ကြင္းညဳိၾကျခင္းျဖစ္သည္။
၃၅။ ရင္သားႏွင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ ႐ွိသူမ်ား ငန္ေသာအစားအစာႏွင့္ ပင္လယ္ေမွ်ာ့ စားသံုးျခင္းကို ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရပါမည္။

No comments:

Post a Comment