Pages

Thursday, May 17

အခ်ိဳမွဳန္႔စားသုံးျခင္း၏ ဆုိးက်ိဳးမ်ား


အခ်ိဳမႈန္႔ဆိုတာ ဘာလဲ

ေရရွည္မွန္မွန္ စားသြားရင္ ဒီေလာက္ အႏၲရာယ္မ်ားပါတယ္ဆိုတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔ဆိုတာ  Mono Sodium Glutamate (MSG) လို႔ ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ Glutamic Acid လို႔ေခၚတဲ့ JhAmino Acid တစ္မ်ိဳး ပါဝင္ၿပီး စားစရာထဲ ထည့္လိုက္ရင္ Free Glumate ေတြအျဖစ္ကို ေျပာင္းလဲသြားကာ အစားအေသာက္ေတြရဲ႕ အရသာကို ဓာတုနည္းနဲ႔ လွ်ာေပၚမွာ ဆပြားတိုးေပးလိုက္တာ ျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန႔္ဟာ ဟင္းခတ္ပစၥည္းတစ္ခု ဟုတ္ပါလား။ ပံုမွန္ သံုးသင့္တဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္တစ္ခု လံုးဝ မဟုတ္ပါ။ နည္းနည္းစားစား၊ မ်ားမ်ားစားစား ေရရွည္စားခဲ့ရင္ေတာ့ အႏၲရာယ္ ရွိႏုိင္တာပါပဲလို႔ ပညာရွင္မ်ားက ေျပာၾကပါတယ္။ Good Manufacturing Practice (GMP) လို႔ေခၚတဲ့ ကမာ့အဆင့္ ထုတ္လုပ္မႈ စနစ္ေကာင္း (GMP) စနစ္ရဲ႕ အစားအေသာက္ေတြ ထုတ္လုပ္တဲ့ေနရာမွာ အခ်ိဳမႈန္႔ လံုးဝ မပါပါဘူး။ ႏုိင္ငံတကာက စူပါမားကတ္ႀကီးေတြမွာ အခ်ိဳမႈန္႔ကုိ ရွာေဖြလုိ႔ မရပါဘူး။ ဝယ္ခ်င္လုိ႔ ရွာေဖြခဲ့ရင္လည္း ေမာ႐ုံပဲ အဖတ္တင္မွာပါ။ အခ်ိဳမႈန္႔ကို ေရရွည္ ပံုမွန္စားသံုးသြားရင္ ဘာဆိုးက်ိဳေတြ ရွိလာႏုိင္မလဲ။

(၁) ဆီးခ်ိဳ မျဖစ္ေအာင္ထိန္းသိမ္းေပးတဲ့ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း (Insulin) ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာမွာ အေႏွာင့္အယွက္ တစ္ရပ္ ျဖစ္ေစလို႔ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ေစဖို႔ ေကာင္းေကာင္း အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။

(၂) အစာ အလြန္အကၽြံ စားခ်င္စိတ္ကို တုိးပြားျဖစ္ေပၚေစသလို အဝလြန္ျခင္းကို တားဆီးေပးတဲ့ ေဟာ္မုန္းမ်ားကိုပါ ပိတ္ဆို႔လို႔ အဝလြန္ျခင္းကို ဖိတ္ေခၚပါတယ္။ အဝလြန္ျခင္း ေရာက္လာရင္ ေသြးတိုး၊ ဆီးခ်ိဳ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ စတဲ့ အေဖာ္အေပါင္းေတြပါ ပါလာ ပါလိမ့္မယ္။

(၃) ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္ေတြကို ျမန္ျမန္ပ်က္စီး ယိုယြင္းေစပါတယ္။ မွတ္ဉာဏ္ကို အရြယ္မတုိင္ခင္ ေပ်ာက္ဆံုးေစၿပီး ေမ့တတ္တဲ့ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေစဖို႔ အလားအလာ အရမ္း မ်ားေစပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ကို ေမြးကင္းစကတည္းကေနစၿပီး စားတဲ့ ကေလးေတြမွာ ဉာဏ္ရည္ပုိင္း ယုတ္ေလ်ာ့မႈ ရွိတာကို ေတြ႕ရွိႏုိင္ပါတယ္။

(၄) ဂ်ာမဏီမွာ အခ်ိဳမႈန္႔ သံုးစြဲမႈကို လံုးဝျဖတ္ေတာက္ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔ အမ်ိဳးသားအဆင့္ ေၾကာ္ျငာခ်က္ေတြ၊ ဥပေဒေတြ အလန္႔တၾကား ထုတ္ခဲ့ဖူးပါတယ္။ ဂ်ာမန္က်န္းမာေရး ပညာရွင္ေတြ ဘာေတြ႕ရလို႔လဲဆိုတာ စာဖတ္သူတို႔ သိပါသလား။ အခ်ိဳမႈန္႔စားတဲ့ ကုိယ္ဝန္ေဆာင္ေတြ ေမြးလာတဲ့ ကေလးေတြဟာ အင္ဆူလင္ေဟာ္မုန္း စြမ္းရည္က်ဆင္း၍ မတုိးေတာ့ျခင္း (Insulinresistant) ေမြးရာပါ ျဖစ္လာတာ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီကေလးေတြ ႀကီးလာရင္ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ဖို႔ ေသခ်ာသေလာက္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒီအခ်က္ဟာ ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲႏုိင္ငံေတြရဲ႕ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ပြားႏႈန္း ျမင့္မားေနတဲ့ အခ်က္ေတြထဲက တစ္ခု အပါအဝင္ ျဖစ္ပါတယ္။

(၅) ေနာက္တစ္ခ်က္က ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ အခ်ိဳမႈန္႔စားတဲ့ အက်င့္ေၾကာင့္ ေမြးလာတဲ့ ကေလးေတြရဲ႕ Medulla oblongata, thalamus, of hypothalamus ဆိုတဲ့ ဦးေႏွာက္အစိတ္အပိုင္းေတြ မွာရွိတဲ့ အာ႐ံုေၾကာဆဲလ္ေတြကို ပ်က္စီးေစပါတယ္။ ဒီေနရာေတြဟာ အစားအေသာက္ စားခ်င္စိတ္ကို အဓိက ထိန္းခ်ဳပ္တဲ့ ဦးေႏွာက္ဧရိယာျဖစ္လို႔ ဒီလိုကေလးေတြဟာ ႀကီးလာရင္ အစားအေသာက္ အလြန္အကၽြံစားတဲ့ အက်င့္ရွိကာ အဝလြန္ၿပီး ေရာဂါေတြ ထူေစတတ္တာ ကမာတစ္ဝန္း ေလ့လာ ေတြ႕ရွိထားပါတယ္။ (ဒါက အခ်ိဳမႈန္႔ ကေပးတဲ့ အမ်ိဳးသား က်န္းမေရး၊ လူမႈေရး ဝန္ထုပ္ဝန္ပံု (National Health/ SociaBurden) ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ အခ်ိဳမႈန္႔ ဝယ္ယူတင္သြင္းရတဲ့အတြက္ ႏုိင္ငံနဲ႔လူမ်ိဳးအက်ိဳးရေစမယ့္ တျခားအရာေတြ ဝယ္ယူဖို႔ ႏုိင္ငံျခားေငြ ေလ်ာ့ေစလို႔ တုိင္းျပည္အတြက္လည္း နစ္နာပါတယ္။

(၆) မ်ိဳးပြားစြမ္းရည္က်ဆင္းျခင္း၊ သားသမီးရႏုိင္စြမ္း က်ဆင္းျခင္းေတြ ျဖစ္ႏုိင္တယ္။ Chinese Restaurant Syndrome  ေခတ္႐ုတ္ စားေတာ္ဆက္ ေရာဂါစု ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒီေရာဂါစုဟာ အခ်ိဳမႈန္႔ လြန္ကဲစြာပါတဲ့ အစားအေသာက္ စားၿပီးၿပီးခ်င္း မ်က္ႏွာ လည္ပင္းနဲ႔ တစ္ကုိယ္လံုးမွာ အနီစက္ေတြ ထြက္လာျခင္း၊ ေခါင္အရမ္းကိုက္ျခင္း၊ ေခါင္းမူးျခင္း မ်က္ႏွာမွာ တင္းၾကပ္ေနတယ္လို႔ ခံစားရတတ္ျခင္း၊ ေမးလႈပ္ပါးစပ္ဖြင့္ရတာေလးျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ခါးနာျခင္း စတာေတြ ခံစားရတတ္တဲ့ အခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ ဓာတ္မတည့္တဲ့ ေရာဂါ ျဖစ္ပါတယ္။

(၇) ပန္ကရိယေခၚ မုန္႔ခအိတ္ေရာင္ေရာဂါ အပါအဝင္ ကိုယ္တြင္း ကလီစာတစ္ခုခု ေရာင္ယမ္းတဲ့ ေရာဂါရွိသူေတြ၊ သက္ႀကီးရြယ္အိုေတြ၊ စာသင္ၾကားေနတဲ့ ေက်ာင္းသားေက်ာင္းသူေတြ အထူး ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။

(၈) လူအမ်ားစုက အငန္ အခ်ိဳမႈန္႔က အေပါ့ဆိုၿပီး တလြဲ မွတ္ယူထားၾကပါတယ္။ ဒီေတာ့ ဆားထည့္လြန္းလို႔ငန္သြားရင္ အခ်ိဳမႈန္႔မ်ားမ်ား ထပ္ထည့္ပါတယ္။ အမွန္ ဆားက Sodium Chloride၊ အခ်ိဳမႈန္႔က  Mono Sodium Glutamate ျဖစ္လို႔ ႏွစ္ခုလံုးက ဆိုဒီယမ္ (Sodium) ဆား ဓာတ္ျဖစ္ကာ ႏွစ္ခုၿပိဳင္စာသံုးရင္ ေသြးတြင္း ဆိုဒီယမ္ျမင္တက္မႈ အရမ္းမ်ားလာေစကာ ေသြးတိုးေရာဂါကို ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါ ကာကြယ္လိုသူမ်ားနဲ႔ ရွိသူမ်ားဟာ အခ်ိဳမႈန္႔ကို အထူး ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။ အခ်ိဳမႈန္႔ အေၾကာင္းကေတာ့ ဒီေလာက္ဆို သိေလာက္ပါၿပီ။ ေနာက္တစ္ခု ရွိေနပါေသးတယ္။ လူေတြကို နားလွည့္ ပါးလွည့္လုပ္ၿပီး ေရာင္းေနတဲ့ အသားမႈန္႔ေတြ၊ သူတို႔လည္း အထဲမွာ Mono Sodium Glutamate (MSG) ဆိုတဲ့ ဆားဓာတ္က ပါတာပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ အသားမႈန္႔ေတြကို လွ်က္ၾကည့္ရင္ ငန္တဲ့ အရသာရေနတာ။ ေနာက္ၿပီး အသားမႈန္႔ေတြရဲ႕ ေစ်းႏႈန္းကလည္း တစ္ထုပ္ကို ၁၀၀က်ပ္ (ဆုိင္ျပန္ေရာင္းတဲ့ေစ်းပါ) တဲ့။ ႏုိင္ငံျခားကလည္း လာေသးတယ္။ Packing ကလည္း ေကာင္းမွေကာင္းတဲ့ အထဲမွာ အသားကို ၁၀၀ ဖိုးရေအာင္ အသားစစ္စစ္ဆိုရင္၊ ျဖစ္ႏုိင္ပါ့မလား ၁၀၀ က်ပ္နဲ႔ေရာင္းဖို႔။ ဒီအခ်ိဳမႈန္႔တို႔၊ အသားမႈန္႔တို႔ဆိုတာ ကမာမွာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ျမန္ မာႏုိင္ငံလို တတိယ ႏုိင္ငံငယ္ေလး ေတြမွာပဲ အသံုးမ်ားၿပီး ႏုိင္ငံႀကီးေတြမွာ လံုးဝ မသံုးၾကပါဘူး။ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်တဲ့ ႏုိင္ငံေတြကလည္း အဲဒီပစၥည္းေတြကို လံုးဝမသံုးၾကပါဘူး။ အဲဒီေတာ့ က်န္းမာေရးကေနတဆင့္ ႏုိင္ငံႀကီးေတြရဲ႕ စီးပြားေရးဝင္ေငြ ပိုေကာင္းလာတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေတြဟာ ကၽြန္ေတာ္တို႔ ႏုိင္ငံငယ္ေလးေတြ အတြက္ ႏုိင္ငံနဲ႔ လူမ်ိဳးရဲ႕ စီးပြားေရးကို ထိခိုက္ၿပီး လူမ်ိဳးတစ္ခုလံုးရဲ႕ က်န္းမာေရး၊ ဉာဏ္ရည္ နိမ့္ပါးျခင္းတို႔ဟာလည္း ႏုိင္ငံတစ္ခုရဲ႕ တုိးတက္မႈကိုလည္း အမ်ားႀကီး ထိခိုက္ႏုိင္ပါတယ္။ အဲဒီေတာ့ ကိုယ့္အတြက္၊ ကိုယ့္မိသားစု အတြက္၊ ကိုယ့္လူမ်ိဳးအတြက္၊ ကိုယ့္ႏုိင္ငံအတြက္ စီးပြားေရးနဲ႔ က်န္းမာေရးကို စဥ္းစားၿပီး အခ်ိဳမႈန္႔နဲ႔ အသားမႈန္႔ အစားထုိး ပစၥည္းမ်ားအား ေရွာင္ၾကဥ္ၿပီး စားသံုးၾကပါလို႔ တုိက္တြန္းလိုပါတယ္။ သဘာဝ အသားငါမ်ား၊ သစ္သီးသစ္ဥမ်ားနဲ႔ အစိမ္းေရာင္ရွိတဲ့ အရြက္ေတြကေန ရရွိတဲ့ သဘာဝ အခ်ိဳဓာတ္ေတြနဲ႔ ေရာင့္ရဲ ႏုိင္ၾကပါေစဟု ဆႏၵျပဳလုိက္ရပါသည္။

ေမာင္ေမာင္ေက်ာ္

3 comments:

  1. ပညာေပးေလးေတြ မွ်ေဝေပးတာ ေက်းဇူးပါ မွဴးေသာ္ေရ။
    တီတင့္တို႔အိမ္မွာေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔အစား ၾကက္မႈန္႔ပဲသံုးတယ္။
    စိတ္ဓာတ္အစဥ္ၾကည္လင္ေအးျမပါေစကြယ္။

    ေမတၱာျဖင့္
    အန္တီတင့္

    ReplyDelete
  2. ေကာင္းတယ္ဗ်ာ..အခ်ိဳမႈန္႕က ေရွာင္သင္႕တယ္ဗ်.....

    ReplyDelete
  3. Anonymous8:47 AM

    ၾကက္မႈန္႕ကေရာ အႏၱရယ္ကင္းတဲ့ အခ်ိဳမႈန္႕အစားထိုး ေသခ်ာရဲ႕လား?
    ဆိုတာ....

    ReplyDelete